Problémy jsou branami do nového života.

Každý se může stát součástí nedobrého životního scénáře. Občas se k němu přivedeme sami, někdy se v něm ocitáme vinou okolností a jindy nám to může být souzeno už od narození.

Důležité je jedno — nejsme nijak povinni setrvat v tomto nedobrém scénáři po celý svůj život. Vždycky můžeme všechno změnit a pokud se k tomu rozhodneme, dokážeme špatný scénář opustit.
 
Aby to bylo možné, musí dojít k jedné jediné věci — musíme se odhodlat ke změně. Bez toho k žádné transformaci nedojde.
 
Někdy jsou životní lekce natolik důležité, že pokud si je neosvojíme, opakují se stále dokola. Trvá to tak dlouho, dokud neprojdeme proměnou a nezačneme žít jinak.
 
Aby člověk mohl svůj život změnit, musí začít jinak jednat. Nové jednání ho přivede k novým výsledkům. Abychom jednali nově, je nezbytný určitý stimul, který nás jednat novým způsobem přiměje.
 
Obvyklým klíčem k otevření dveří do nového života bývají problémy. Dokud je člověk v pohodě, nechce se mu nic měnit, je se vším spokojený, i když snad není přímo šťastný. Všechno je zkrátka OK, jak se říká, docela to jde.
 
A tu náhle nastane něco, čemu říkáme problém. Ty nejtěžší problémy nás obvykle zasáhnou z jedné ze tří stran — zdraví, vztahy, finance.
 
Jestliže v některé z těchto oblastí vzniknou problémy, naši dosud poklidně plující loď to rozhoupe a nutí nás to problém nějak řešit.
 
Zpravidla se ho snažíme řešit nejprve nějakým obvyklým způsobem. Pokud se nám to podaří, pokud problém nebyl závažný, všechno se navrací do původního stavu.
 
Bývají však také takové problémy, které se na té úrovni vědomí, na které se nacházíme, řešit nedají. A právě takové problémy jsou tím, co nám otevírá bránu do nového života. Ony jsou tím, co nás donutí projít přeměnou a stát se novou osobností.
 
Abychom mohli zmírnit vliv problémů na svůj život a z proměny osobnosti udělali snadný a příjemný proces, musíme upevňovat své opory. Oporami jsou důležité životní oblasti, držící osobnost nad vodou. Takových základních opor má člověk několik a pokud je každá z nich řádně propracována a naplněna, může být většina problémů vnímána jako dočasné těžkosti.

Komentáře

Přidat komentář